Călinești, Maramureș

Drumul Verde

4 km

„Drumul Verde” din Maramureș leagă 7 sate tradiționale. Drumul dintre aceste sate nu se realizează cu mașina. Cei care vor să ajungă aici o pot face doar cu căruța, cu bicicleta sau pe jos. Acest traseu a fost lansat în octombrie 2006 și străbate Munţii Gutâi, bogați în atracţii naturale şi culturale de o deosebită frumuseţe. Din cei 88 de km, 48 km reprezintă trasee montane omologate.

Drumul verde conectează 7 arii protejate si 7 sate: Rezervaţia Creasta Cocoşului, Pădurea Crăiasca, Lacul Morărenilor, Tăurile de la Hoteni, Turbăria Iezerul Mare, Cheile Tătarului; Mlaştinile Poiana Brazilor. Cele 7 sate sunt reprezentative pentru cultura maramureşeană: Ocna Şugatag, Budeşti, Breb, Hoteni, Hărniceşti, Deseşti şi Mara.

Aici se regăsesc: biserici de lemn, străvechi monumente intrate în patrimoniul UNESCO, porţi masive sculptate în lemn, mori, vâltori, horinci acţionate de apă, meşteşuguri şi artizanat, port popular purtat de localnici în zilele de sărbătoare, obiceiuri şi festivaluri, precum şi preparate tradiţionale din ingrediente locale.

Sursa: www.cunoastelumea.ro, visitmaramures.ro